teisipäev, 14. september 2010

Reisijuttude kirjutamise konkurss "Minu reisuelamused"

Maailmakuulus filosoof Hermann von Keyserling on öelnud, et lühim tee iseendani viib ringi ümber maailma. Tänavu tähistab Eduard Vilde Muuseum kirjaniku 145. sünniaastapäeva. Et klassikust värske ja uudse nurga alt rääkida, oleme juubeliaasta märksõnadeks valinud Vilde reisid ja reisikirjad. Vilde on 20. sajandi alguse enim-rännanud kirjanik, tema sulest on ilmunud palju reisikirju.

Reis on midagi väga isiklikku. Igaüks kogeb teekonda erinevalt, lähtuvalt enese maailmavaatest ja silmaringist. Reisikiri räägib seega väga palju ka kirjutaja enese kohta. Saja aasta taguseid reisikirju lugedes tõdeme, kui palju on maailm muutunud, ent samuti ka, kui palju sarnast on reisimises tänini. Vilde reisikirjad on alati vürtsitatud huumori ja teatava annuse eneseirooniaga. Vilde reisis pigem linnades, soovides olla lähedal kihavale elule. Võimalusel vältis ta klantsitud turistirohkeid peatänavaid ja kolas ringi nendes linnaosades, kus tavaline inimene elas.

145-aastase rännumehe auks korraldab muuseum reisijutu konkursi lastele ja noortele. Sel viisil soovime ergutada tänapäeval palju reisivaid lapsi ja noori märkama kultuuride, linnaruumide ja rahvuste erinevusi või koguni oma kodukandi omapära. Sama oluline on oma tähelepanekute kirjapanemise oskus. Reisijutus võib kirjeldada praktilist teekonda, mõnda huvitavat kultuurinähtust, seiklust jne. Võib-olla sirgub just konkursist osavõtjast mõni tulevane eesti reisikirjanik?

Osavõtutingimused

Reisikirjade võistluse eesmärk on suunata lapsi, noori huvitavaid seiku märkama ja oskuslikult kirja panema ning arendada humoorikat eneseväljendust.
1. Reisijuttude konkursi korraldab E. Vilde Muuseum koostöös Tallinna Keskraamatukogu ja Tallinna Noorsootöö Keskusega
2. Reisijuttude konkurss algab 1. juunil ja lõpeb 31. oktoobril 2010
3. Arvesse lähevad reisijutud, mille pikkus on vähemalt A4 lehekülg.
4. Reisijutu saab saata elektroonselt vilde@linnamuuseum.ee või postiga E. Vilde Muuseum, Roheline aas 3, Tallinn 10150
5. Arvesse lähevad võistlustööd, mis kannavad hiljemalt 31. oktoobri kuupäeva või postitemplit.
6. Konkursi tööle peab olema lisatud autori nimi, aadress, meiliaadress ja telefoninumber.
7. Reisijuttude konkursil osalejate vanus on 7 -19 aastat
8. Konkursi tulemuste hindamine toimub kahes vanuserühmas 7 – 12 aastat ja 13 – 19 aastat
9. Zürii: lastekirjanik Jaanus Vaiksoo, luuletaja Doris Kareva, Tallinna Keskraamatukogu avalike suhete juht Anneli Kengsepp, lastekirjanduse spetsialist Mare Müürsepp, Tallinna Noorsootöö Keskuse töötaja Liisa Pett ja E. Vilde Muuseumi esindaja
10. Võitjad kuulutatakse välja detsembris 2010
11. Reisijuttude konkursil on 6 peaauhinda, 3 kummaski vanusegrupis
Esimese koha auhinnad on välja pannud Meriton Hotels Group OÜ ja Viimsi Tervis/Grand Rose SPA, teise ja kolmanda koha auhinnad MATKaSPORT OÜ ja Regio AS.
Ergutusauhinnad on Tallinna Linnamuuseumilt. Üllatusauhinnad 10 osalejale on firmalt Looduse Omnibuss

Lisainformatsioon:

Piret Meos
kuraator
E.Vilde Muuseum/Kastellaanimaja Galerii
Tel. 6013181
Roheline aas 3, Tallinn 10150
piret.meos@linnamuuseum.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar